Itseohjautuva organisaatio tarvitsee rakenteen, toimintamallin ja vahvaa johtamista

Tulen töihin 08.00 ja katson taululta, mitä töitä on listalla. Menen työpisteelle, valmistaudun tiimipalaveriin ja kokoan ajatukseni omista tehtävistä ennen kuin tiimi kokoontuu (visuaalisen johtamisen) taulun eteen. Kello on 8.15 ja aloitamme tiimin kanssa aamun Stand up -kokouksen, joka kestää tasan 15 min joka aamu. Jokainen puhuu vuorollaan pari minuuttia ja nostaa esille vain ne asiat, jotka vievät meitä eteenpäin tai estävät edistymistä. Mitään turhaa ei puhuta. Käymme edellisen päivän tehtävät läpi ja katsomme, mitä on seuraavana listalla, jotka tuotteen omistaja on asettanut kuukausi sitten yhdessä sidosryhmien kanssa. Tiimi on itse määrittänyt listalta ne tehtävät, mitkä se toteuttaa annetussa ajassa. Tiimi päivittää 15 minuutin Stand up -tapaamisessa tilanteen, tekee tärkeimmät muutokset ja priorisoi lähipäivien tehtävät. Johtajuus on kollektiivista ja ohjaus läpinäkyvää sekä visuaalista. Yksiköllä ei ole esimiestä ja hallinnollinen esimies hoitaa vain lakisääteiset asiat, mutta ei puutu mitenkään työn organisointiin.

Ohjaus tulee rakentaa riippumatta siitä, onko organisaatio itseohjautuva vai ei. Ohjaus tehdään eri tavalla. Perinteinen Command & Control eli suoraan sanottuna käskyttämällä johtaminen on suoraa ohjausta ohjeiden (käskyjen) ja sitä seuraavan kontrollin avulla.

Itseohjautuvuus ei ole itsestään ohjautuvuutta. @jukkaam #itseohjautuvuus #johtajuudenrakentajat

Tweet

Itseohjautuvuus on välillistä ohjaamista (tai johtamista, mutta käytetään johdonmukaisuuden vuoksi tässä käsitettä ohjaus ja ohjattavuus läpi koko blogin). Luodaan välillisiä menetelmiä, joilla ohjaus tapahtuu kuten esimerkiksi tavoite ja tarkoitus. Nämä eivät useinkaan riitä, koska harvempi osaa yhdistää ylätason tavoitteet ja tarkoitukset päivittäiseen työhön.

Itseohjautuvuus on voimistuva trendi

Itseohjautuvuudesta on tullut trendikästä, kun monet varsinkin kasvavat IT-yritykset ovat sitä alkaneet toteuttamaan. Ohjelmistojen kehittämisessä ketterät ja lean menetelmät ovat olleet käytössä jo pari vuosikymmentä, jossa itseohjautuvuus on rakennettu sisään tuotekehitysmenetelmiin. Itseohjautuvuus ketterässä toimintafilosofiassa ei ole mitään häröilyä vaan hyvinkin kurinalainen työskentelytapa jopa paljon systemaattisempi kuin perinteinen ns. vesiputousmalli.

Jukka ⚡